På den här sidan har jag fört en sorts dagbok över mina datorinskaffningar.  Eventuellt kan mina erfarenheter hjälpa någon annan att välja lämpliga komponenter, men främst vill jag själv få en överblick av de utgifter jag haft.


Min gamla dator hade redan en tid varit förhållandevis långsam och lämpade sig inte längre för de modernaste programmen. I normalt s.k. Office-bruk fungerade systemet hyfsat, men användningen av nya multimedia-egenskaper som digital-TV visade sig vara för trög.

Jag hade länge väntat på att en vanlig PC kunde fungera som en sorts hemmets multimediacentral, som ersättare till gamla VHS-bandspelare och analoga TV-mottagare. I slutet på år 2002 konstaterade jag att tiden var mogen och började välja delar till mitt nya datorpaket. Denna gång valde jag att låta Mikromaja i Kasberget i Helsingfors stå för ihopbyggandet av maskinen. Den 24 januari 2003, ungefär 7 år efter mitt föregående datorköp, mottog jag en PC med följande komponenter:
 

Låda: Compucase LX-6A21 300W Black
Processor: AMD Athlon XP 2400+ 2 GHz
Moderkort: Asus A7N8X Deluxe
Centralminne: 2 * 256MB Kingston DDR400 DIMM
Hårdskiva: Maxtor DiamondMax Plus 9 6Y080L0 80 GB
DVD+RW: AOpen DVRW2412PRO
Diskettenhet: Generic 1.44MB 3.5" HD Black
Skärm: Hitachi CML174SXW 17" TFT
Mus: Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer
Tangentbord: Keytronic Multimedia KTMPS202SV

Dessutom skaffade jag separat några komponenter. Digital-TV-kortet hade jag köpt redan tidigare.

DVD-ROM: Samsung SD-616Q Black
Grafikkort: Sapphire Radeon 9000 Pro Atlantis 128 MB DDR VIVO
TV-kort: Hauppauge WinTV Nova-t

2.253 euro

 

Lovande helhet

Asus A7N8X Deluxe är ett imponerande moderkort med Nvidias nForce2 -chipset, som erbjuder häpnadsväckande egenskaper. Det integrerade ljudchipet stöder realtidskodning av mångkanalsljud i Dolby Digital, som kan matas ut via en digital SPDIF-anslutning.

Förutom chipsetets egna Ethernet-anslutning inkluderas det pålitliga 3C920B-chipet, tillverkat av 3COM. Båda anslutningarna går på 100 Mbps. Därtill ebjuds 6 st USB 2.0- och 2 st IEEE1394 Firewire-portar. På moderkortet finns förutom den standardenliga ATA/133 -kontrollern också Silicon Images styrenhet för Serial ATA (med RAID-stöd).

Minneslösningen är modern och följer en ny "Dual Channel"-arkitektur, som i teorin fördubblar minnesbussens kapacitet. I praktiken är skillnaden dock inte speciellt märkbar. BIOS-inställningarna är mångsidiga och erbjuder bl.a. justering av FSB-frekvensen med 1 MHz:s noggrannhet. Min Athlon XP 2400+ fungerar stabilt och snabbt på 11 x 185 = 2035 MHz.

Grafikkortet är inte det snabbaste på marknaden, men erbjuder ändå minst sagt bra prestanda. Alla moderna spel bör fungera smidigt och Radeon-kortens rykte om bra bildkvalitet håller streck. S-video anslutningen tycks även ge en hyfsad bild till TV:n, så mina gamla DivX -filmer vaknar till nytt liv med stor bild och Dolby Digital-ljudspår.

Video-in egenskapen stöder både kompositbild och S-video och fungerar som väntat. Jag testar genom att överföra några gamla VHS-band till datorn.

Digital-TV-kortets programvara är under all kritik, men tekniken är det inget fel på. De nya digitalkanalerna syns och jag kan banda Star Trek på SubTV. :) Den digitala videobandspelaren är ett faktum !

DVD-skrivaren är ännu en dyr och rätt sällsynt komponent. Eftersom jag vill bli kvitt VHS-åldern har jag dock inget val, och tillsammans med digital-TV-kortet utgör AOpens station mycket riktigt en perfekt ersättare till videobandspelaren. Skivorna i DVD+RW -format visas problemfritt med Sonys DVD-spelare. DVD-skivornas kapacitet är också trevlig att ha.

TFT-skärmens skärpa är skön för ögonen. Hitachis nya skärms responstid är 16ms, så t.o.m. snabba actionspel går bra att spela. DVI-kontakten å sin sida garanterar en helt störningsfri bild. Ett mycket bra köp !

Microsofts trådlösa mus är synnerligen behaglig och en positiv överraskning. Intellimouse Explorern har lättanvända extra knappar som underlättar bl.a. web-surfandet.


Observerat

Ganska snart efter att jag gjort mitt köp tillverkar Asus version 2.0 av moderkortet. Den nya revisionen inkluderar officiellt stöd för 200 MHz FSB-frekvens (och nyare Barton-processorer), vilket 1.04 saknar. I praktiken har detta ingen stor betydelse eftersom min processor är tillverkad för 133 MHz.

Senare BIOS-versioner medför att maskinen inte längre fungerar stabilt på 185 MHz FSB-frekvens. Efter en del experimenterande stannar jag vid 12 x 180 = 2160 MHz. Prestandan är tillräcklig och torde ungefär motsvara en Athlon XP 2700+.


2.1.2004

Övrigt: Plantronics Audio 70 headset 50,90 euro

Jag skaffar hörlurar med mikrofon för att bekvämt kunna använda olika nättelefonprogram. Ergonomin på Plantronics' headset är jag inte helt övertygad av, men ljudkvaliteten är det absolut inget fel på. Lurarna duger bra till att lyssna på musik, dessutom besparas grannarna när jag spelar Quake.


9.1.2004

DVD-ROM: Sony DDU1612

Samsungs DVD-station säger upp kontraktet redan 6.12.2003 trots att den knappt använts. Den läser CD:n men klarar inte längre av DVD-skivor. Det blir ett garantibyte som drar ut på tiden till en hel månad. Slutligen byts också modellen ut till Sonys. Förhoppningsvis kommer den att hålla bättre.

13.1.2004

Övrigt: Noiseblocker UltraSilentFan SX2Pro Blacksilence 120mm fläkt 27,80 euro

Datorn går ganska het och strömkällans värmereglerade fläkt blåser på. I hopp om att tysta ner maskinen skaffar jag Noiseblockers högklassiga och tysta fläkt, som borde förbättra luftutbytet.

Den nya fläkten är tyst, men Compucases strömkälla (HEC) blåser på ungefär som förut. Problemet återstår.

10.5.2004

Observerat

Jag experimenterar med minnesinställningarna. Kingstons ValueRAM skall klara av 200 MHz, men går nu på endast 180 MHz. Detta innebär att jag kanske kunde köra minnena på aningen stramare timing.

Det visar sig att maskinen är fullt stabil på CL2, RAS-to-CAS delay 2, RAS precharge delay 2 och active precharge delay 7. De normala värdena för minnet är CL2.5, 3, 3 respektive 8.

12.5.2004

Centralminne: 2 * 512MB TwinMOS DDR400 DIMM 189 euro

Jag byter ut Kingstons minnesmoduler till TwinMOS Dual Channel kit. Tyvärr fungerar inte de nya minnena på samma inställningar som de gamla. Windows är inte helt stabilt, men jag hinner inte utreda problemet.

De gamla minnena går in i en ny mini-PC, dit jag också flyttar Hauppauges digital-TV-kort. VDR i Linux är för tillfället ett bättre alternativ än att använda Hauppauges programvara i Windows på min bordsdator.


2.6.2004

Observerat

Genom att flytta CPU_FSB-jumpern på moderkortet matas litet högre spänning till chipsetet. Detta förbättrar stabiliteten och datorn fungerar även med TwinMOS nya minnen på 11.5 * 185 MHz (2127.5 MHz). Minnestimingarna förblir dock standardenligt på 7-3-3-2.5. Processoreffekten torde vara ganska nära en XP 2600+, som normalt går på 16 * 133 MHz (~2133 MHz).


2.8.2004

Övrigt: Zalman CNPS7000A-AlCu 49,90 euro

Jag byter ut Coolermasters förskräckliga processorfläkt mot Zalmans rejäla kylelement med fläns i koppar och aluminium. Ljudet minskar avsevärt och processortemperaturen sjunker med nästan 10 grader. Detta borde jag ha gjort för länge sedan.


2.8.2004

Övrigt: Icemat black musmatta 28,90 euro

Icemats musmatta i glas förefaller vara ett hållbart underlag som borde vara lätt att hålla rent. I förpackningen medföljer teflonbehandlad tejp, som skall limmas under musen för att minska friktionen. Arrangemanget verkar fungera.


3.8.2004

Powermill för Hitachis TFT-skärm på service. Två subpixels bredvid varandra är felaktiga efter ett tidigare garantibyte och DVI-anslutningen fungerar inte. Jag får ett svart exemplar att använda i stället medan min monitor servas. Jag kan genast notera att bilden är sämre på utbytesexemplaret. Förhoppningsvis får jag tillbaka min egen skärm med nytt element.

(Jag får tillbaka min skärm flera månader senare. Hela apparaten är utbytt till en annan (tillverkad i februari 2004) men tyvärr har även denna en "het" subpixel. Bildkvaliteten är dock i övrigt felfri och DVI-kontakten fungerar, så jag orkar inte kräva ett ytterligare utbyte.)


11.8.2004

Övrigt: Nexus NX-4090 strömkälla 83 euro

Trots processorfläktbytet är datorn inte särskilt tyst. Strömkällan brusar fortfarande på ett störande sätt. Jag bestämmer mig för att satsa på Nexus 400 watts strömkälla, som har en tyst 120 millimeters fläkt. Ljudnivån utlovas vara så låg som 16,2 dB. Även i praktiken är kontrasten mot ljudet från den gamla strömkällan (HEC-300LR-PT) stor.

Då Asus moderkort dessutom automatiskt reglerar processorfläktens hastighet börjar jag vara nöjd med min dators ljudnivå.


29.12.2004

Övrigt: Zalman Fan Mate 2 fläktreglage 5,40 euro

Noiseblockers stora fläkt blåser onödigt hårt. Med Zalmans fläktreglage kan jag märkbart minska rotationshastigheten och göra datorns ljudnivå ännu behagligare.

Temperaturen på moderkortet hålls i normalbruk trots detta på ungefär 28 grader. Processortemperaturen ligger på 45 grader.


29.1.2005

Övrigt: Asus SPDIF-SA anslutningspanel 1 euro

Jag råkar stöta på Asus tilläggspanel för S/PDIF i verkkokauppa.coms realåda. Med hjälp av panelen är det möjligt att även banda in ljud över en digital koppling. Ett mycket lyckat kap.


25.6.2008

Övrigt: Zalman VF700-AlCu VGA cooler 26,90 euro

Originalfläkten på Sapphires grafikkort har redan en längre tid haft ett störande ljud. Då oljudet ytterligare tilltar bestämmer jag mig för att införskaffa en ordentlig ersättare, som tyvärr dock inte heller är helt fläktlös. Ljudnivån minskar dock märkbart.


17.3.2011

Blu-ray: Plextor PX-LB950SA 179,90 euro

Den ursprungliga DVD-brännarenheten börjar säga upp kontraktet (efter åtta år!) och orsakar ett par DVD+R "coasters". Det är utan tvekan hög tid att förnya enheten och jag fastnar för Plextors rätt så avancerade modell som även bränner Blu-ray skivor. Förhoppningsvis kommer den här modellen att vara lika långlivad som AOpens skrivare, som de facto var en ombrandad Ricoh. Den nya stationen kopplas till moderkortet via SATA-bussen utan problem.


Summa: 2.895,70 euro